hirek fej

mng

Magyar fotóművészet az új évezredben

MAGYAR NEMZETI GALÉRIA
2013. május 11- július 28.

Több mint tíz éve volt az utolsó olyan nagyszabású fotókiállítás Magyarországon, amely azt tűzte ki célul, hogy teljes keresztmetszetet adjon a hazai kortárs fotográfiai eredményekről. A július végéig nyitva tartó tárlaton 21 kortárs magyar alkotó közel 350 művét láthatja a nagyközönség.

A kiállítás kurátora Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum Igazgatója.

Kiállító alkotók:

Barta Zsolt Péter, Czigány Ákos, Dezső Tamás, Eperjesi Ágnes, Esterházy Marcell, Fabricius Anna, Gábor Enikő, Gerhes Gábor, Gyenis Tibor, Kerekes Gábor, Korniss Péter, Koronczi Endre, Kovalovszky Dániel, Kudász Gábor Arion, Magyar Ádám, Misetics Mátyás, Ősz Gábor, Pecsics Mária, Péter Ildikó, Szabó Dezső és Tóth György.

 MNG

gaboreniko budapest2

A HÉT KÉPE  "BUDAPEST"

Népszabadság Magazin 40. szám

 

A kamragram képekhez jól ismert hétköznapi tárgyakat helyeztem a fény útjába. Az így létrejött lenyomatoknál a felhasznált valós tárgyak azonosítása látszólag egyszerű, azonban amint megkezdődne a „nyomolvasás”, világossá válik, hogy a kamragram képek nem egyszerűen a tárgyak és a papír érintkezéséből létrejövő közvetlen fénylenyomatok.

A hagyományos fotogram-technikától eltérő módszerek, mint például a sík hordozófelület meghajlítása, olyan látványt teremtenek a papíron, melyek immáron ellentmondanak a valóságos tér törvényszerűségeinek. A fényérzékeny felületre helyezett tárgyak egyszerre több nézőpontból is megmutatják magukat. Egy új térélmény születik, ahol az érintés nyomainak olvashatósága feloldódik a valóság törvényszerűségeit megtréfáló képi rendszerben.

 

Teljes cikk: NOL.hu

 


 

fotohonap 2012 budapest galeria2

Faust II. – Realitás és fikció

a kortárs fotográfiában

Helyszín:    Budapest Galéria Kiállítóháza

A kiállítást megnyitja október 25-én 17 órakor:

Szilágyi Ákos esztéta

Zenél: Szőke,Kállai,Váczi trió

Kurátor: Uhl Gabriella

Fotó: Herbst Rudolf

www.herbstfoto.hu

 

 

 


 

grandopening emeghivo fh2012

Grand Opening - Fotóhónap 2012

Real Time Players 

Kiállításmegnyitó a FUGÁBAN

2012. október 24. 18.00

Kurátor: Somosi Rita

Megnyitja: Winkler Nóra

Megtekinthető: 2012 11 12
2012. október 24. 18.00

A kiállításon szereplő művészek: Ambrits Tamás, Erdős Gábor, Gábor Enikő, Kemenesi Zsuzsanna, Kovalovszky Dániel, Mucsy Szilvia, Rajcsányi Artúr, Sebestyén László, Szabó Benke Róbert, Szalontai Ábel, Szamosi László, Telek Balázs és Varga Gábor Ákos

Az európai fotóhónap ez évi hívószavához kapcsolódván a valóság és a fikció viszonya, annak képi megjelenítése képezi a kiállítás fő irányvonalát. Megkérdőjelezvén a fénykép hagyományos közvetítő szerepét, a két fogalom határvonalának meghúzása helyett a kiállított munkákon sokkal inkább azok játékossága, átfedései kerülnek előtérbe. Miközben a fikció és a realitás közötti határmezsgye folyamatosan szélesedik, a mediatizált kommunikáció hatására a valóság és annak szimulált, átrajzolt vagy elképzelt változata a kortárs fotográfia egyre markánsabb szegmensévé válik. A kiállításon szerepelő fotósok célja a valóság különböző metszeteinek megmutatása, egyéni fikcióik szűrőjén keresztül. A realizmus fogalmát gyakran áthágva a fikció és a valóság feloldhatatlan összefonódása áll össze egy konzisztens, ugyanakkor játékos világképpé.

A Nessim Galéria a tihanyi ARTplacc-on

 A Nessim Galéria  augusztus 10. és 20. között Tihanyban az ARTplacc vásáron várja a kortárs fotográfia iránt érdeklődőket. 

Megnyitó: 2012 augusztus 10-én 19 órakor.

A Nessim Galéria először vesz részt az ARTplacc tihanyi rendezvénysorozatán. Ebből az alkalomból olyan munkákat válogattak, amelyek ritkán kerülnek a közönség elé, de vagy experimentális jellegükkel, vagy pedig meghökkentő megközelítésükkel kiválnak.

Kerekes Gábor egy ritkán bemutatásra kerülő sorozatát hozza. Drégely Imre teljesen egyedi Polaroid munkákkal képviselteti magát. Gábor Enikő fotogramjain a legelemibb eljárások keverednek az internet világával. Czigány Ákos képei csak nagyon ritkán láthatók. A cseh Ladislav Postupa képein ipari hulladékokból épített nagyon sajátos, groteszk világ elevenedik meg.

Az ArtPlacc nem egyszerűen egy művészeti vásár, hanem teljes eseménysorozat. A kapcsolódó programok között az www.artplacc.hu oldalon lehet válogatni

forrás: www.fotomozaik.hu


eniko2

V. BÜKKI MŰVÉSZTELEP

Számos kiváló alkotás született már a Bükki Művésztelepen, Nagyvisnyón. Az alkotók ismét részesei a település életének. Ötödik alkalommal töltenek nyár közepén egy hetet Nagyvisnyón ismert magyar művészek. A Bükki Művésztelep a héten zajlik, a részt vevő tíz művész alkotásait pedig meg is csodálhatja a közönség a szombaton 18 órakor megnyíló kiállításon. Aznap délután két órától egyébként bárki felkeresheti az alkotóházakat és beszélgethet a festőművészekkel, grafikusokkal és fotósokkal.

Tizedes Erika, a Bükki Művésztelep szervezője elmondta, az elmúlt öt esztendő során készült műveket szeptember 5-én kiállítják majd Egerben, a Kis Zsinagógában is. A korábbi években is kiállították az adott évi termést mind Egerben, mind pedig Budapesten.

Teljes cikk: HEOL


FF  2012k

NEMZETKÖZI FOTÓMŰVÉSZETI FESZTIVÁL NYÍLIK LÉVÁN

A lévai várban (Szlovákia) rendezett esemény 2012. május 11-től, húsz napon át várja a fotóművészet iránt érdeklődőket. A rendezvény első napján négy nagyszabású kiállítás nyílik a meghívott művészek munkáiból. Yuri Dojc Kanadából, Gábor Enikő Magyarországról, Sannah Kvist Svédországból, valamint Monika Stacho Szlovák művész mutatja be munkáit a lévai vár termeiben. A hazánkat képviselő Gábor Enikő különleges fotótechnikával készült nagyméretű munkái a múzeum főépületében, a Kapitány épületben lesznek láthatók a fesztivál ideje alatt.

A kiállítás május 11.-én, 16 órakor nyílik.